Nizozemski premier šokiran: Erdoganova izjava je nora in prehaja vse meje! Oblasti privedle turško ministrico za družinska vprašanja – TOPNEWS.si

Nizozemski premier šokiran: Erdoganova izjava je nora in prehaja vse meje! Oblasti privedle turško ministrico za družinska vprašanja

Nizozemski premier šokiran: Erdoganova izjava je nora in prehaja vse meje! Oblasti privedle turško ministrico za družinska vprašanja

Premier Nizozemske Mark Rutte je bil šokiran zaradi besed turškega predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ki je člane nizozemske vlade imenoval s fašisti, ker so zavrnili izdajo dovoljenja za pristanek letala turškega šefa diplomacije Mevluta Čavušogluja, poroča Associated Press.

“Razumem, da so se razjezili, vendar to prehaja vse meje“, je izjavil Rute, ki je Erdoganovo izjavo ocenil kot “noro“.

Vlada Nizozemske je zavrnila izdati dovoljenje za pristanek letala Čavušoglua, ki je nameraval včeraj nastopiti na mitingu turške skupnosti v Rotterdamu. Nizozemske oblasti so navedle, da je to “nevarnost javnemu redu in varnosti“. Tudi nekaj drugih evropskih mest je prepovedalo takšne mitinge turških uradnikov.

Odločitev Vlade Nizozemske, da ne izda dovoljenja za pristanek turškega letala, je poslabšala odnose med državama in povzročila diplomatski spor med dvema članicama zveze NATO, zaradi kampanje v luči turškega referenduma o ustavni reformi, ocenjuje Associated Press.

Šef turške diplomacije je nameraval pozvati Nizozemske državljane z dvojnim državljanstvom, da glasujejo za spremembe turške ustave na referendumu, ki bo potekal 16. aprila.

Župan Rotterdama Ahmed Aboutaleb je izjavil, da nizozemske oblasti niso dovolile ministru za zunanje zadeve Turčije Čavušogluju udeležbo na mitingu, nato pa je sporočil, da miting ne bo izveden.

Ne glede na to, je turški zunanji minister Čavušoglu izjavil, da bo odpotoval v Rotterdam in zagrozil z uvedbo sankcij, v kolikor mu Nizozemska ne dovoli pristanka.

Pred tem je bilo sporočeno, da je turški predsednik Redžep Tajip Erdogan kritiziral Nizozemce in jih imenoval z “nacističnimi ostanki in fašisti“, potem, ko je Vlada Nizozemske prepovedala pristanek letala s turškim ministrom za zunanje zadeve v Rotterdamu.

Turški predsednik Erdogan je pred nedavnim primerjal odločitev nizozemskih oblasti z nacistično prakso in primerjal prepoved nekaterih turških političnih shodov v Nemčiji z nacističnim početjem.

“Dali jim bomo odgovor, kakršnega si zaslužijo”, je sporočil zunanji minister Turčije Čavušoglu na letališču v Istanbulu.

Šef turške diplomacije trdi, da Nizozemci poskušajo preprečiti turškim uradnikom, da se srečajo z volivci v Evropi.

“Pravijo, da so odpovedali zaradi varnostnih razlogov, pa saj ni minister za zunanje zadeve Turčije terorist”, se je vprašal Čavušoglu, poroča AP.

Dodal je, da so turški uradniki prejeli številna sporočila podpore iz Nizozemske, v katerih se poudarja nestrinjanje z, kot je dejal, “rasistično in fašistično politiko vlade”.

Sinoči pa se je nekaj sto demonstrantov s turškimi zastavami zbralo pred turškim konzulatom v Rotterdamu in zahtevalo srečanje s turško ministrico za družinska vprašanja, ki je v Rotterdam prišla z avtom neposredno iz Nemčije.

Nizozemske oblasti so ministrico za družinska vprašanja Fatma Betül Sayan Kaya razglasile za “nezaželeno” in jo privedle, da bi ji tako preprečili nagovor Turkom, ki so se zbrali v znak podpore predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu v Rotterdamu.

Ta novica je povzročila pravo eksplozijo med turškimi demonstranti in začeli so se protesti zaradi neprimernega vedenja Nizozemske do Turčije. Policija je postavila železne pregrade in uporabila vodne topove, da bi preprečila demonstrantom, da bi se približali konzulatu.

Zaprt pristop nizozemskemu veleposlaništvu v Ankari

Turško Ministrstvo za zunanje zadeve je sinoči sporočilo, da so zaradi varnostnih razlogov zaprli pristop nizozemskemu veleposlaništvu v Ankari in konzulatu v Istanbulu.

Neimenovani uradnik turškega ministrstva je dejal, da so podobni ukrepi uvedeni tudi okoli rezidence nizozemskega veleposlanika v Ankari.

Ministrstvo je pred tem pozvalo odpravnika poslov nizozemskega veleposlaništva na pogovor potem, ko je prišlo do nizozemske prepovedi pristanka letala s šefom turške diplomacije Mevlutom Čavušoglujem v Rotterdamu.

Turška diplomacija je sporočila, da se nizozemskemu veleposlaniku, ki se trenutno ne nahaja v Turčiji, ni treba vrniti v Ankaro, dokler se ne reši spor z Nizozemsko.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Če komu še ni bilo jasno ka je Erdogan lahko vidi sedaj in Erdogan je norec;ki bo začel vojno med islamom in krščanstvom:Čemur smobili priča je ravno dokaz tega:

    • comment-avatar
      dež 7 let

      Bo zanimivo spremljati, če bo kapnilo tistim na vodilnih položajih v Bruslju.