Nevarno: CIA se je iztrgala nadzoru! – TOPNEWS.si

Nevarno: CIA se je iztrgala nadzoru!

Nevarno: CIA se je iztrgala nadzoru!

Medtem ko bivši agenti Centralne obveščevalne agencije kritizirajo delovanje CIA glede vohunjenja, je podpredsednik ZDA obljubil kaznovanje WikiLeaksa, zaradi objave zaupnih dokumentov.

Dokumenti, ki jih je objavil WikiLeaks kažejo na to, da se je Centralna obveščevalna agencija (CIA) iztrgala nadzoru in da je postala paravojaška organizacija, trdi John Kiriakou, bivši agent CIA (prvi oficir CIA, ki je bil obsojen na trideset mesecev zapora za posredovanje zaupne informacije novinarju kljub temu, da ni novinar natisnil imena operativca).

Nekoč je bila naloga CIA, da rekrutira vohune, krade skrivnosti in jih analizira, da bi tako pomagala politikom pri razvoju mednarodnih odnosov. Med tem pa se je spremenila v paravojaško formacijo. CIA se ne bi smela ukvarjati z vohunjenjem svojih državljanov, pravi Kiriakou.

Dodaja, da je do največje spremembe v načinu dela agencije prišlo po 11. septembru 2001, ko je vse postalo podrejeno politiki.
Večino ljudi na vrhu CIA je pripeljal Barack Obama in tako mnogi od njih verjamejo, da je Donald Trump njihov največji sovražnik in se borijo proti njemu. Tako je prišlo do velikih delitev znotraj obveščevalne skupnosti, pojasnjuje bivši agent CIA.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je včeraj dejal, da bo z vso silo udaril po WikiLeaksu, če se izkaže, da so objavljeni dokumenti po izvoru zares iz CIA.

Trgovina z informacijami o nacionalni varnosti, kar je WikiLeaks domnevno naredil, je zelo resen prekršek. To je udar na varnost ameriškega naroda. Stvar ocenjujemo kot zelo resno in bomo storili vse, kar nam zakon dovoljuje, da kaznujemo krivce, je sporočil podpredsednik Pence.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dež 7 let

    Moraš biti hudičevo naiven, da verjameš, da se CIA (ali kakšna druga podobna agencija, vključno z našo SOVO) ukvarja samo z zunanjo politiko. Narava njihovega dela je takšna, da slej ali prej naletijo tudi na zanimive notranje politične informacije, tam pa nato vedno kdo pristavi svoj piskrček.