Rusi glavni na svetovnem trgu zlata: Povečali so zlate rezerve! – TOPNEWS.si

Rusi glavni na svetovnem trgu zlata: Povečali so zlate rezerve!

Rusi glavni na svetovnem trgu zlata: Povečali so zlate rezerve!

V mesecu januarju je Rusija povečala svoje zlate rezerve za milijon unč zlata.

Ruske devizne rezerve so se tekom preteklega meseca povečale za štiri odstotke in znašajo 393 milijard dolarjev, medtem so se zlate rezerve povečale za 37 metričnih ton.

Rusija je decembra naredila majhen premor glede nakupa zlata. Zato pa je v dveh mesecih poprej kupila skupno skoraj 80 ton zlata: v novembru je kupila 31 ton, oktobra pa 48 ton te žlahtne kovine.

Lansko leto so Rusi kupili 206,4 tone zlata. Septembra lani je Anton Navoi iz Centralne banke Rusije povedal, da v okviru deviznih rezerv predstavlja zlato 16 odstotkov. Letos namerava Ruska centralna banka kupiti okoli 200 dodatnih ton zlata.

“Banka nadaljuje s kupovanjem zlata, saj je to početje dobičkonosno,” pravi Navoi. “Smo država, tretja na svetu, po proizvodnji zlata in imamo priložnost kupiti zlato z uporabo domače valute.”

Tudi centralne banke drugih drugih držav pohitreno kupujejo zlato, v strahu pred makroekonomsko nestabilnostjo in možno devalvacijo ameriškega dolarja.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    tREBA JE VEDETI ,DA SO rusi eni največjih proizvajalcev zlata,rudnike pa obvladujejo Vladekovi tajkuni,ki morajo,pač nekaj na ukaz prispevati po znižani ceni.