Kdo je neuradno najbogatejši zemljan? – TOPNEWS.si

Kdo je neuradno najbogatejši zemljan?

Kdo je neuradno najbogatejši zemljan?

Putin naj bi bil “težek” 200 milijard dolarjev. Glede na to, kaj vse pravzaprav ima in če se pokažejo najnovejše raziskave kot točne, bi utegnil biti Vladimir Putin najbogatejši na svetu.

Na podlagi lestvice, ki jo sestavlja časopis Forbes, je trenutno prvi na lestvici Bill Gates, ki ima za 75 milijard dolarjev premoženja, vendar po najnovejših ocenah bi utegnil biti ruski predsednik “težek” več kot 200 milijard dolarjev.
Časopis Forbes na svojo lestvico najbogatejših nikoli doslej ni uvrstil Putina, saj kot pravijo, pri njih ni prostora za svetovne voditelje, še posebej ne za “tiste, ki so obogateli izključno na račun politične pozicije, ki so jo zasedli”.

Po štirinajstih letih Putinove vladavine, je Rusija zaslužila veliko denarja, vendar z obzirom na to, da ga ni vlagala v šole, ulice in bolnišnice, del vsote očitno “leži”’ nekje drugje – v švicarskih bankah, vložena je v nepremičnine ali sklade, s katerimi upravlja ruski predsednik, je izjavil Bill Browder že leta 2015, soustanovitelj in direktor investicijskega sklada Hermitage Capital Management in eden največjih Putinovih kritikov.

Politični analitik Stanislav Belkovsky, direktor National Strategy Institute, trdi, da se je ruski predsednik obogatil na poslih z nafto. Tako naj bi Putin nadziral 37 odstotkov naftne družbe Surgutneftegaz, 4,5 odstotkov Gazproma, šepeta pa se, da ima Putin tudi delež v podjetju Gunvor (Ženeva, Švica), ki je samo leta 2012 zaslužilo 93 milijard dolarjev. Omenjena podjetja so ostro demantirala te trditve.

To, kar se zagotovo ve je, da je Putin lastnik 35 milijonov dolarjev vredne luksuzne jahte Olimpija. Dobil jo je za darilo od Romana Abramoviča, lastnika nogometnega kluba Chelsea po tem, ko je postal predsednik Rusije.

Poleg tega ima palačo na obali Črnega morja, ki naj bi bila vredna celo milijardo dolarjev, piše Daily Mail, čeprav Putin to zanika.

Palača naj bi bila zgrajena izključno zanj, plačana pa z denarjem iz tajnih skladov ruskih oligarhov, je povedal za BBC ruski podjetnik Sergej Kolesnikov (podjetnik in nekdanji Putinov sodelavec), ki je zaradi nesoglasij z režimom, zapustil Rusijo in sedaj živi v izgnanstvu.

V dosjeju o Putinu, ki ga je sestavil njegov nekdanji politični nasprotnik Boris Nemcov (podjetnik, politik in jedrski fizik), ki je bil pred nekaj leti brutalno likvidiran (ustreljen) v bližini Kremlja, je zapisano, da ima Putin 58 letal in helikopterjev, kolekcijo ur, vredno 500.000 dolarjev, kot tudi 20 vil in različnih posesti na podeželju.

Njegovo privatno letalo je vredno 137 milijonov dolarjev, v njem pa kopalnica, oblečena v zlato. Samo WC školjka je vredna 62.000 dolarjev, je navedel Nemcov.

U Rusiji živi skoraj 20 milijonov ljudi, ki komaj sestavijo mesec z mesecem in živijo v siromaštvu. Luksuz, s katerim razmetava predsednik, pa meji na norost, komentirajo Putina njegovi nasprotniki.

Kar pa naj bi bilo najbolj ironično je, da je predsednik Vladimir Putin v letu 2014 prijavil zaslužek v višini vsega 119.000 dolarjev, v posestniški listini pa, da je lastnik samo dveh stanovanj in solastnik garaže.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Putin je tipičen primer grabežljivega avtokratskodiktatorskega nacional komunista.
    Vsem je jasno,da Putin preko bivšega KGB kadra in oficirjev,praktično obvladuje vse tajkune,kot tudi državna podjetja,kot mafijo.Putin ima deleže v večih firmah in kar znatne,preko svoje moči pa še dodatno,naj bi bil prikriti lastnik kar nekaj zasebnih firm,ki mastno sklužijo,tajkuni,ki mu niso podložni in mu ne nakazujejo zahtevanega ali neposlušni padejo,enako je z mafijo,ki mora od svoje “obrti” nakazovati denar na prave račune,da imajo mir pred FSBJem ali policijo,neposlušne pobijejo ali pa jih policija spravi vSibirijo aliUral.
    Definitivno pa bi ,bil Putim lahko najbogatejši,saj ima moč preko bivšega tajnopolicijsko vojaškega omrežja.