V pogovoru Trumpa s Porošenkom nič novega: ZDA bodo delale tako z Moskvo kot Kijevom – TOPNEWS.si

V pogovoru Trumpa s Porošenkom nič novega: ZDA bodo delale tako z Moskvo kot Kijevom

V pogovoru Trumpa s Porošenkom nič novega: ZDA bodo delale tako z Moskvo kot Kijevom

Ameriški predsednik Donald Trump je v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom dejal, da želi delati z Moskvo in Kijevom za rešitev spora ukrajinske vojske in proruskih upornikov na vzhodu Ukrajine.

Prvi pogovor dveh predsednikov se je zgodil sedem dni po izbruhu nasilja v vzhodni Ukrajini.

“Delali bomo z Ukrajino, Rusijo in vsemi drugimi stranmi, da bi ponovno vzpostavili mir vzdolž meje”, je dejal Trump v pogovoru s Porošenkom, sporoča Bela hiša.

Prejšnji teden je na vzhodu Ukrajine umrlo 35 ljudi, več deset pa jih je ranjenih v bojih vladinih sil s proruskimi separatističnimi uporniki.

Predsednik Porošenko je izrazil zadovoljstvo po pogovoru s Trumpom, je sporočilo ukrajinsko predsedstvo.

Sogovornika sta “izrazila globoko zaskrbljenost zaradi izbruha nasilja in poslabšanja humanitarne situacije”, se navaja v omenjenem sporočilu.

Predsednika sta se “zavzela za nadaljevanje dialoga na vseh ravneh z novo ameriško administracijo”, sporočajo iz Kijeva.

Telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom se je odvil natanko teden dni kasneje kot pogovor Trumpa z ruskim predsednikom Putinom, ki je bil tudi ocenjen kot konstruktiven.

Ali je bilo med Trumpom in Porošenkom govora tudi o ruski aneksiji Krima, sankcijah, ameriški vojaški pomoči Ukrajini, ukrajinskem referendumu za vstop v NATO?, predstavniki obeh strani, kot tudi tiskovne agencije, ne poročajo.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)