Zadrege političnega vrha ob četrtkovem obisku Maria Draghija – TOPNEWS.si

Zadrege političnega vrha ob četrtkovem obisku Maria Draghija

Zadrege političnega vrha ob četrtkovem obisku Maria Draghija

banka slovenije odgovor

V četrtek se bo v Sloveniji mudil guverner Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi. Glavni dogodek bo vsekakor predavanje Draghija v unionski dvorani direktorjem pomembnih podjetij in bankirjem. Srečanja naj bi se udeležil tudi predsednik države Borut Pahor in seveda guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec

Je pa ob obisku guvernerja prišlo do zapletov v slovenskem političnem vrhu. Predsednika vlade Mira Cerarja ne bo v državi, medtem ko je nastal problem, saj kabinet predsednika države ne želi, da bi se srečanja z guvernerjem ECB udeležila tudi evropska komisarka za transport Violeta Bulc.

kabinet predsednika draghi odgovor

Zadrega z Draghijevim obiskom izvira še iz spora zaradi kriminalistične preiskave v ECB, kjer med Ljubljano in Brusljem, predvsem pa med Mariom Draghijem in Boštjanom Jazbecem na eni in organi pregona, tožilstvom, policijo ter Ministrstvom za pravosodje na drugi strani, poteka polemika glede imunitete Banka Slovenije in evropskih institucij pri nas in domnevnega poseganja v suverenost države.

Banka Slovenije se je zaradi preiskave in zasega dokumentacije obrnila na Ustavno sodišče z argumentom, da je dokumentacija ECB po pravilih prava EU obravnavana kot zaupna.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je že takoj po obisku kriminalistov v Banki Slovenije in zasegu dokumentacije dejal, da se imuniteta, ki jo v evropskem pravnem redu, tako kot nekatere druge ustanove EU, uživa Evropska centralna banka, ne razteza kar sama po sebi na Banko Slovenije, še manj pa na njene zaposlene.

Glede preiskav v Banki Slovenije bo končno besedo imelo sodišče. Ljubljansko okrožno sodišče je nedavno zavrnilo zahtevo ECB, da se iz preiskave izloči vsa dokumentacija, ki se nanaša na evropsko banko,

BS in njeni vodilni ne morejo biti deležni imunitet v policijski preiskavi. Prav to je, slovenska stran v razčiščevanju z Brusljem med drugim minuli teden izpostavila v svojem odgovoru, češ da je okrožno sodišče v Ljubljani omejilo vprašanje imunitete evropskih inštitucij v državi članici, ki jo ureja poseben protokol.

Vladimir Vodušek

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Vadeem Kalashnikov 7 let

    Zanimivo… zakaj pa Pahor ne želi Bulčeve zraven?